Veckobrev v 2

Hej och hjärtligt välkomna tillbaka till en ny termin!

I onsdags drog vi igång igen och det var så härligt att träffa alla elever! Vi kunde verkligen se glädjen hos eleverna att få träffa varandra igen efter att ha varit ifrån varandra under ledigheten.

Det första vi gjorde var att börja prata om det nya året och vad ett år är. Vi skapade fantastiska bilder av fyrverkerier. Under arbetet tränade vi på att använda linjalen och på begreppet mittpunkt.

I onsdags drog vi också igång arbetet med de värdegrundande förmågorna som hela lågstadiet ska jobba med under terminen.

Den första förmågan som vi jobbat med är -förmågan att lyssna.

Vi diskuterade tillsammans frågorna… Hur gör man när man lyssnar? Hur visar man att man lyssnar? Vad är en god lyssnare? Varför är det viktigt att kunna lyssna? Lyssnar man alltid på samma sätt?

Utifrån diskussionerna fick eleverna tillsammans göra en trappa över förmågan att lyssna.

Sen har vi tränat på att lyssna på alla möjliga sätt, lyssnat på varandra, lyssnat på högläsning, samtalat mm.

Efter att ha pratat om vad som kännetecknar våra 4 årstider skapade alla sitt eget årstidsträd.

Dessa träd och vad som kännetecknar årstiderna + att vi la till förmågan att lyssna jobbade 2-3orna vidare med under sin fredags lektion.

Focus under lektionen var förmågan att lyssna och eleverna delades in två och två för att sen utse vem som var lyssnare och vem som var talare. Efter det drog talaren en bild på en årstid och började berätta. Lyssnarens uppgift var i det här att träna på att vara en bra lyssnare att titta på den som berättade, nicka , humma och bekräfta och att när det passade ställa följdfrågor, koppla det som sades till egna erfarenheter. Efter lite träning och byten av uppgifter var det dags för redovisning… -wow vilka lyssnare vi fick ta del av när några som slutkläm på lektionen fick göra uppgiften framme vid tavlan och vi andra fick titta på.

Nästa vecka jobbar vi vidare med förmågan att samarbeta. Även arbetet med året och årstiderna går vidare, vi går vidare så att vi även befäster månaderna och veckodagarna -i vilken ordning de kommer, vilka som kommer före och efter varandra.

Vi kommer även att ta oss ut i rymden för att förstå att året, månaderna och dygnen hänger ihop med hur jorden och månen rör sig i förhållande till solen. Rymden brukar vara ett spännande ämne att jobba med och kanske ännu mer nu när man tror sig hittat fossiler på Mars. Mer info om temat kommer i ett senare inlägg.

Nästa vecka

Måndag; idrott åk 2, slöjd åk 3 -eleverna byter slöjd

Tisdag; idrott åk 1,3 -INGEN simskola för åk 2

Onsdag; Musik åk 1,2,3 , idrott åk 2,3

Torsdag; Verkstäder

Fredag; Idrott åk 1


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *